tirsdag 18. februar 2014

Hans J. Wegner

Jeg kom over en artikkel på Bo Bedres hjemmesider om Hans J. Wegner, en kjent møbeldesigner fra Danmark, og ble minnet på alle de fine og klassiske stolene han har lagd. Han har også formgitt sølvtøy, lamper og tapet men det er stolene han er mest kjent for.
Stilen hans er beskrevet som "organisk funksjonalitet" med hovedfokus på funksjonalitet. Han designet over 500 stoler, hvorav over 100 ble satt i masseproduksjon og flere har blitt kåret til designikoner.
Stolene hans er preget av tradisjonelle snekkerteknikker med enkle detaljer men de har allikevel et svært sofistikert og industrielt uttrykk. Han blandet ofte materialer som massivt tre, kryssfiner, metall, møbeltrekk, spanskrør og papirsnorer til fletting.
Wegner uttalte selv at målet var å gjøre ting så enkle og riktige som mulig, og "å avkle de gamle stolene sitt ytre og la dem gjenoppstå i sin rene konstruksjon".


Hans J. Wegner med miniatyrutgaver av noen av stolene han designet.

 Ox Chair

Påfuglstolen og Y-stolen. Y-stolen er Wegners mest solgte stol, med over 1 million solgte eksemplarer. 

Smilet heter denne stolen og den ser virkelig ut som et smil på seteskallet. Den fikk først kritikk for å være for sær men i dag anses den for å være supermoderne.

"A chair is to have no backside. It should be beautiful from all sides and angles" -sitat Hans J. Wegner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar